Over het Bureau Financieel Toezicht

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) is een landelijk werkend zelfstandig bestuursorgaan gevestigd in Utrecht. Het BFT houdt onder andere toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) ten aanzien van vrije beroepsbeoefenaren. Het BFT houdt toezicht op de volgende instellingen: notarissen, belastingadviseurs, accountants, administratiekantoren en overige juridische dienstverleners.

Ter uitbreiding van het team zoeken wij een Toezichthouder Wwft (minimaal 32 uur).

 • Doel van de functie

De functie richt zich op het toezicht van de naleving van de Wwft. De toezichthouder verricht daartoe onderzoeken (in de ruimste zin van het woord) bij instellingen – zowel in teams als zelfstandig – en rapporteert vervolgens of deze wet wordt nageleefd. Daarnaast analyseert, beantwoordt en evalueert de toezichthouder aan het toezicht gerelateerde vraagstukken.

Wat je doet als Toezichthouder Wwft?

De toezichthouder valt onder het hoofd van de afdeling Wwft.
Tot de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden kunnen worden gerekend:

 • Verrichten van onderzoeken, zowel in multidisciplinaire samenwerking (vaak in kleine teams) als zelfstandig onderzoeker en daarover rapporteren;
 • Bezoeken van instellingen om vast te stellen of relevante wet- en regelgeving wordt nageleefd;
 • Maken van analyses en/of het leveren van een bijdrage daaraan;
 • Zelfstandig verstrekken van informatie, uitdragen van standpunten, geven van voorlichting en beantwoorden van vaktechnische vragen ten behoeve van instellingen, beroepsorganisaties en andere toezichthouders, één en ander binnen de beleidskaders;
 • Het desgevraagd leveren van een bijdrage aan klacht- en handhavingsprocedures.

Functie-eisen

 • Een relevante academische opleiding (bijvoorbeeld rechtsgeleerdheid of tot registeraccountant (RA), bij voorkeur aangevuld met een opleiding op het terrein van forensische accountancy, compliance of integriteit);
 • Minimaal 2 jaar werkervaring binnen het fraudedomein;
 • Sterk ontwikkeld analytisch vermogen;
 • Gedegen vakkennis en kennis van relevante wet- en regelgeving op het gebied van financiële verslaglegging en (bij voorkeur) de Wwft;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Competenties Toezichthouder Wwft

 • Je hebt een enorme drive om fraude en witwaspraktijken op te sporen en krijgt er energie van om diep te graven.
 • Je bent een stevige gesprekspartner die uitstekend in staat is om zelfstandig onderzoeken te starten en uit te voeren.
 • Je bent standvastig, doortastend en gaat een uitdaging niet uit de weg. Daarnaast ben je een communicatief persoon die richting relaties gepaste afstand weet te bewaren, maar tegelijkertijd in staat is om de benodigde informatie voor de onderzoeken boven tafel te krijgen.
 • Je bent in staat om project- en planmatig te werken en als sparring-partner te fungeren voor de collega’s. Je hebt een objectieve kijk op zaken en weet deze van meerdere kanten te belichten.

Wat biedt het BFT?
Het BFT biedt een unieke functie waarin je in de gelegenheid wordt gesteld jezelf verder te specialiseren. Je krijgt veel vrijheid en ruimte om je rol te bepalen. Hoewel het BFT als toezichthouder een formeel imago heeft, is de cultuur binnen het BFT informeel. Hoogopgeleide professionals werken aan het realiseren van een gezamenlijk doel. Het BFT biedt een uitstekend pakket arbeidsvoorwaarden en een werkomgeving met aandacht voor zowel persoonlijke als vakinhoudelijke ontwikkeling. De inschaling van de functie hangt af van genoten ervaring en opleidingen. De mogelijkheid wordt geboden om hybride te werken.

Heb je interesse, neem dan s.v.p. contact op met Angèle Huijs (035 -6946111) of stuur je CV en motivatie toe: Angele.huijs@fortressgroup.nl.