Wat we doen

BFT is toezichthouder op financieel-juridische beroepen. Voor dergelijke beroepen zijn verschillende wetten van toepassing. Het gaat dan om de Wet op het notarisambt (Wna), de Gerechtsdeurwaarderswet (Gdw) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met toezicht willen we normconform gedrag bevorderen. Dat doen we door preventieve maatregelen, zoals door het geven van voorlichting. Ook voeren we risicogerichte onderzoeken uit. Afhankelijk van de uitkomsten kan een onderzoek leiden tot vervolgstappen. Bij het toezicht zet het BFT in op actieve samenwerking met ketenpartners en medetoezichthouders. Dit past binnen de ambitie van BFT voor het verder ontwikkelen van een meer risicogerichte toezichtsaanpak.

Notarissen

Belangrijk voor burgers en bedrijven is dat ze vertrouwen hebben in de uitvoering van notariële diensten. Om dit bevorderen bepaalt BFT welke risico's zich voordoen. De grootste financiële, integriteits- en kwaliteitsrisico krijgen daarbij meer aandacht. Om risicoanalyses uit te voeren maken we gebruik van verschillende bronnen. Zo moeten notarissen en gerechtsdeurwaarders periodiek informatie aanleveren over hun bedrijfsvoering. Vanuit verschillende ketenpartners ontvangen we voorts signalen.   

Gerechtsdeurwaarders

De werkwijze bij de gerechtsdeurwaarders is vergelijkbaar met die bij de de notarissen. Ook hier wordt bezien waar de grootste risico's zich voordoen. Mede gebaseerd op signalen van ketenpartners en informatie die door de gerechtsdeurwaarders wordt aangeleverd. Signalen die worden ontvangen worden beoordeeld om te kijken of bijvoorbeeld een onderzoek wenselijk is. 

Wwft-plichtigen

BFT is toezichthouder op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door (toegevoegd of kandidaat-) notarissen, accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren. Deze wet beoogt de volgende doelen te bereiken: het bevorderen van de integriteit van het financiële stelsel en het bevorderen van de informatiepositie van de opsporingsinstanties.

Bij het toezicht zet het BFT in op actieve samenwerking met ketenpartners en medetoezichthouders. Ook proberen we degenen die het betreft informatie te verstrekken door voorlichting via deelname aan bijeenkomsten of via animaties en podcasts of het versturen van enquêtes. 

Waar we ons aan houden

Het toezicht begint bij analyse door analisten en wordt door ervaren toezichthouders uitgevoerd. Daarbij gelden zowel voor de onder toezicht staande als voor de toezichthouders van BFT rechten en verplichtingen.

Vanuit de Algemene wet bestuursrecht (Awb) heeft BFT bevoegdheden die leiden tot een medewerkingsplicht van onder toezicht staanden. Als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) moet BFT ook zelf integer zijn en in overeenstemming met de wet handelen. Bent u ontevreden over de manier waarop BFT zich tegenover u gedragen heeft? Dan kunt u dit aan het BFT kenbaar maken of een klacht bij BFT indienen. BFT volgt bij een klacht een klachtenprocedure volgens de klachtenregeling BFT.

 

Klacht over het BFT