Toezicht door BFT

Het doel van toezicht op de naleving van de Wwft is dat instellingen zich houden aan de Wwft. De Wwft kent algemene verplichtingen, zoals het ontwikkelen van interne procedures en zorgdragen voor een adequate opleiding voor werknemers. De Wwft is naast de algemene verplichtingen gebaseerd op twee belangrijke pijlers, namelijk: het cliëntenonderzoek en de meldingsplicht van ongebruikelijke transacties. 

Hoe voert het BFT toezicht uit?

Bij het uitvoeren van toezicht gaat BFT preventief en repressief te werk. Dit doet BFT door:

  • het geven van voorlichting om de kennis te vergroten, bijvoorbeeld via deelname aan bijeenkomsten, animaties en podcasts of het versturen van enquêtes. Daarnaast publiceert BFT onder meer specifieke leidraden, met onder meer voorbeelden bij de subjectieve indicator, en notities. BFT zoekt hierbij waar mogelijk samenwerking met beroeps- en brancheorganisaties en ketenpartners. 
  • Het uitvoeren van onderzoeken.

Daarnaast werkt BFT op andere terreinen samen met  beroeps- en bracheorganisaties en met andere (Wwft-)toezichthouders.

In arrangementen met beroepsorganisaties zijn afspraken gemaakt over het Wwft-toezicht.

Een voorbeeld van samenwerking met een medetoezichthouder is het themaonderzoek van de AFM en BFT naar de Systematische integriteitsrisicoanalyse (SIRA) bij accountantskantoren. Bekijk het rapport of deze video voor meer informatie over dit onderzoek, de bevindingen en de aanbevelingen. 

Meer informatie

Bij het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering staat BFT niet alleen. Ook andere organisaties spelen daarbij een cruciale rol. BFT verwijst naar onderstaande organisaties en hun websites voor meer informatie over de Wwft en de rol die deze organisaties spelen bij het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. 

  • Anti Money Laundering Centre (AMLC)
  • Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-NL)
  • Financial Action Task Force (FATF)