Over de organisatie
Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) is een zelfstandig bestuursorgaan, dat landelijk werkzaam is en gevestigd in Utrecht. Door zijn toezichtactiviteiten draagt het BFT bij aan het bevorderen en in stand houden van de integriteit van het financieel-economisch stelsel van Nederland. Het BFT is verantwoordelijk voor het integrale toezicht op het notariaat en op gerechtsdeurwaarders alsmede voor het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft) ten aanzien van notarissen, belastingadviseurs, registeraccountants, accountants-administratieconsulenten en andere zelfstandige vergelijkbare beroepsbeoefenaren zoals administratiekantoren en bedrijfseconomische adviseurs. Het BFT heeft de ambitie om door te ontwikkelen en te groeien, door de landelijke focus en de hybride werkvorm waar binnen wordt gewerkt, liggen er veel leuke uitdagingen.

Om invulling te geven aan deze ambitie zijn we op zoek naar een nieuwe toezichthouder!

Wat ga je doen?
Voor de afdeling Notariaat / Gerechtsdeurwaarderij is het BFT is op zoek naar een toezichthouder. Als toezichthouder sta je (pro)actief in contact met de gerechtsdeurwaarders- en notariskantoren om vast te stellen of relevante wet- en regelgeving wordt nageleefd, of er sprake is van voldoende financiële soliditeit, alsmede voor het geven van aanwijzingen en stimuleren van het oppakken van de gesignaleerde verbeterpunten.
Daar waar nodig verricht je onderzoeken, waarover je rapporteert. Gedurende je onderzoeken werk je samen met collega’s (collegiale toetsing is een vast onderdeel van het werkproces). Na afronding van het onderzoek is het mogelijk dat het onderzoeksrapport wordt overgedragen aan de afdeling Juridische Zaken en Handhaving die vervolgens beoordeelt of een maatregel nodig is.

Je geeft voorlichting aan de doelgroep of beantwoordt vragen die betrekking hebben op jouw rol en vakgebied.
Je houdt relevante wet- en regelgeving, jurisprudentie en literatuur actief bij en monitort actief informatie bij externe partijen (zoals beroepsorganisaties, ministeries, andere toezichthouders, tuchtkamers en het openbaar ministerie). Je signaleert ontwikkelingen die van invloed zijn op het gehanteerde beleid en draagt bij de advisering hierover.

Werkomgeving
Het BFT is gevestigd in Utrecht. De doelgroep van het BFT is verspreid over Nederland. Hoewel de werklocatie Utrecht is werken medewerkers veelal hybride.

Wie ben jij?
Je bent communicatief vaardig en in staat om de benodigde informatie (voor de onderzoeken) boven tafel te krijgen. Je hebt een scherpe geest, bent analytisch sterk en een representatieve gesprekspartner voor (ondertoezichtgestelde) personen en andere stakeholders. Je hebt een grote passie voor het vak en bent gedreven om je daarin verder te ontwikkelen. Je hebt een objectieve kijk op zaken en weet deze van meerdere kanten te belichten. Je staat stevig in je schoenen, bent standvastig en doortastend. Hierbij heb je oog voor de maatschappelijke context en het publieke belang. Je combineert een resultaatgerichte mentaliteit met creativiteit en overtuigingskracht. Tenslotte ben je in staat om project- en planmatig te werken en als sparringpartner te fungeren voor de overige teamleden.
Verder heb je:
• Een afgeronde opleiding tot accountant of (financial) controller dan wel een andere relevante opleiding
• Kennis van relevante wet- en regelgeving omtrent financiële verslaglegging en de daarbij behorende jurisprudentie.
• Relevante onderzoekservaring
• Kennis van het notariaat of de gerechtsdeurwaarderij is een pré.

Wat biedt het BFT?
Het BFT biedt een interessante functie van 36 uur per week waarin je de ruimte krijgt om je verder te ontwikkelen. De arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO Rijk. Aan de hand van je kennis en ervaring word je ingeschaald in schaal 11 of 12 (€ 3.608,64 tot € 6.227,02). Bij gebleken geschiktheid zijn er doorgroeimogelijkheden.

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. Het BFT hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, vergoeding voor je woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Ben je enthousiast geworden?
Ben jij enthousiast geworden en wil je meer weten over deze functie of over het BFT, neem dan contact op met teamleider Anton Snoeren via 030 – 251 69 84
Wil je solliciteren, mail dan jouw motivatie en CV naar HR@bureauft.nl.