Ben jij een resultaatgerichte, verbindende collega die graag wil dat (juridische) processen kloppen en de communicatie naar de betrokkenen goed verloopt? Wil jij werken aan een rechtvaardige samenleving? Ben je goed in communicatie, vind je het leuk om dingen uit te zoeken en zorgvuldig in jouw werk? Start dan bij het Bureau Financieel Toezicht als (administratief) juridisch medewerker.

Over het Bureau Financieel Toezicht
Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) is een zelfstandig bestuursorgaan, landelijk werkzaam en gevestigd in Utrecht. Het BFT is verantwoordelijk voor het integrale toezicht op het notariaat en op gerechtsdeurwaarders. Tevens ziet het BFT toe op de naleving van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft) door notarissen, belastingadviseurs, registeraccountants, accountants-administratieconsulenten en andere zelfstandige vergelijkbare beroepsbeoefenaren zoals administratiekantoren en bedrijfseconomische adviseurs. Met zijn toezichtactiviteiten draagt het BFT dus bij aan het bevorderen en in stand houden van de integriteit van het financieel-economisch stelsel van Nederland. Doordat het werkgebied heel Nederland bestrijkt en de hybride vorm waarbinnen wordt gewerkt, liggen hier veel leuke uitdagingen.

Het BFT heeft de ambitie om door te ontwikkelen om meer maatschappelijke impact te maken, te investeren op de preventie en de integrale samenwerking in de keten te verstevigen. Om invulling te geven aan deze ambitie zijn we op zoek naar een nieuwe collega!

Wat ga je doen?
Als juridisch-administratief medewerker richt jij je op de logistieke ondersteuning van onderzoeken en de voorbereiding van juridische procedures. Je ondersteunt de toezichthouders en juristen in hun dagelijkse praktijk. Als juridisch-administratief medewerker heb je overzicht over de voortgang en help je bij de dagelijkse uitvoering. Daarbij voer je onder andere de volgende werkzaamheden uit:
– Afhandelen van veelvoorkomende vragen en correspondentie
– Verzamelen van relevante informatie, regelgeving en jurisprudentie raadplegen.
– Administratief voorbereiden van stukken ten behoeve van juridische procedures
– Notuleren en ondersteunen van hoorzittingen
– Monitoren van signalen, meldingen en de opvolging daarvan
– Bewaken van termijnen en tijdig signaleren van mijlpalen gedurende het onderzoek

Wat biedt het Bureau Financieel Toezicht?
Het BFT biedt een interessante functie van 36 uur per week waarin je de ruimte krijgt om je verder te ontwikkelen. Ook biedt het BFT een uitstekend pakket aan arbeidsvoorwaarden, conform het CAO Rijk. Aan deze functie is functiegebouw Rijk commissiesecretaris en schaal 9 verbonden. Voor deze functie heb je een afgeronde MBO-plus of HBO opleiding voltooid. Afhankelijk van jouw kennis en ervaring ga je tussen de € 3.119,04 en € 4.374,95 verdienen op basis van 36-urige werkweek.

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. Het BFT hecht sterke waarde aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer
verschillende studiefaciliteiten, vergoeding voor je woon-werkverkeer, faciliteiten om hybride te kunnen werken en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Zin om aan de slag te gaan?
Ben jij enthousiast geworden en wil je meer weten over de functie of het BFT, bel dan Marrit Jansen op 030 251 6984
Direct solliciteren? Mail dan jouw motivatie en CV naar hr@bureauft.nl